Zgodnie z Zarządzeniem Nr 1/11 Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Zawierciu z dnia 13 stycznia 2011r. uprzejmie informujemy, że koszt badania próbek kału w kierunku pałeczek z rodzaju Salmonella i Shigella wynosi 99 zł (za 3 próbki). Nie ma możliwości zapłaty kartą płatniczą. |
|
Oddział Laboratoryjny Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej Sekcja Badań Chorób Zakaźnych i Zakażeń w Zawierciu informuje uprzejmie, że wykonuje badania mikrobiologiczne w kierunku: |
- |
wykrywania i identyfikacji pałeczek z rodzaju Salmonella i Shigella*; |
- |
ocena skuteczności procesu sterylizacji w urządzeniach sterylizacyjnych parą wodną w nadciśnieniu; |
- |
ocena skuteczności procesu sterylizacji w urządzeniach sterylizacyjnych suchym gorącym powietrzem; |
|
* |
akredytacja Polskiego Centrum Akredytacji w zakresie badań próbek kału. |
|
Oddział Laboratoryjny Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej Sekcja Badań Higieny Środowiska w Zawierciu informuje uprzejmie, że wykonuje badania fizykochemiczne i mikrobiologiczne próbek wody w następującym zakresie: |
- |
barwa*; |
- |
mętność*; |
- |
przewodność elektryczna właściwa*; |
- |
pH (odczyn)*; |
- |
azot amonowy, amoniak*; |
- |
azot azotynowy, azotyny*; |
- |
azot azotanowy, azotany*; |
- |
suma wapnia i magnezu (twardość ogólna)*; |
- |
mangan*; |
- |
żelazo*; |
- |
chlorki*; |
- |
chlor wolny / chlor ogólny / chlor związany (z obliczeń) w wodzie*; |
- |
potencjał redoks w wodzie na pływalni*; |
- |
liczba bakterii grupy coli*; |
- |
liczba bakt. grupy coli termotolerancyjnych i domniemanych Escherichia coli*; |
- |
liczba paciorkowców kałowych (enterokoków)*; |
- |
ogólna liczba kolonii w 37 st.C metodą posiewu na agarze odżywczym*; |
- |
liczba gronkowców koagulazo - dodatnich*; |
- |
ogólna liczba kolonii w 22 st.C metodą posiewu na agarze odżywczym; |
- |
zapach i smak metodą organoleptyczną; |
- |
liczba Legionella spp.; |
- |
liczba Pseudomonas aeruginosa*; |
|
* |
akredytacja Polskiego Centrum Akredytacji w zakresie badań próbek wody oraz próbek wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. |